Skitouring
Skialpinizmus, skitouring, skialp, … To všetko sú názvy pre určite jeden z najkrajších zimných športov. Počet jeho fanúšikov rastie každým rokom priam exponenciálne. Niet sa čomu čudovať. Ísť na “pásoch” dolinou, zlyžovať sedlo, stáť na vrchole s lyžami na nohách… To sú pocity, ktoré tým, ktorí to aspoň raz skúsili, určite netreba popisovať. A tým, ktorí to ešte neskúsili sa to vlastne ani popísať nedá. Musia to jednoducho zažiť. Fanúšikov tohto zimného športu je naozaj veľa. Od “zjazdovkárov” – fitness-skialpinistov, cez “dolinárov”, až po tých, ktorí naozaj napĺňajú význam slova skialpinizmus.
Je to turistika na lyžiach, ktorá však má svoje špecifiká. Aby si ju človek naozaj naplno vychutnal, je nutné mať určité znalosti a zručnosti – ovládať lyže vo voľnom teréne a v rôznom type snehu, zvládnuť plánovanie túry, reálne posúdiť a vyhodnotiť stupeň lavínového nebezpečenstva, vyznať sa v predpovedi počasia, ovládať orientáciu v horskom teréne,… no skrátka, je toho viac čo potrebuje vedieť na to, aby sa z túry vrátil živý, zdravý a plný nádherných emócií.
Na klasifikáciu náročnosti slúži prehľadná, jednoduchá Traynardova stupnica so 7 stupňami, ktoré dávajú lyžiarovi prehľad o náročnosti zjazdu
S1 | ľahký terén, nie je potrebné ovládať skialpinistickú lyžiarsku techniku |
S2 |
strmosť do 25°
široké, prehľadné svahy bez expozície, znalosť lyžovania na snehu rôznej kvality |
S3 |
strmosť do 35°
veľké svahy s malou expozíciou, ekvivalnet čiernych zjazdoviek, znalosť lyžovania na každom type snehu |
S4 |
a) strmosť do 45° pri malej expozícii
b) strmosť 30°-45° pri velkej expozícii alebo s úzkymi pasážami, veľké svahy s rastúcou expozíciou, alebo kuloáre a žľaby so zúženými časťami, veľmi dobrá technika lyžovania |
S5 |
a) strmosť 45°-50°
b) strmosť do 55° pri menšej expozícii, alebo >40° pri veľkej expozícii, strmé steny, žľaby, nutná perferktná technika lyžovania |
S6 |
a) strmosť okolo 50° pri veľkej expozícii
b) viac ako 55° pri menšej expozícii s krátkymi strmšími úsekmi |
S7 |
a) strmosť v jednotlivých úsekoch >60°
b) svahy a žľaby so skokmi cez skalné prahy vo veľmi strmom a exponovanom teréne |
Na klasifikáciu náročnosti slúži prehľadná, jednoduchá Traynardova stupnica so 7 stupňami, ktoré dávajú lyžiarovi prehľad o náročnosti zjazdu